Startsida / Inlägg

”The Circle” – en trög teknikthriller som tror att den är smart

av Karolina Fjellborg
thumbnail_25235

 

Rate

The Circle

 

Av James Ponsoldt, med bl a Emma Watson, Tom Hanks, Karen Gillan, John Boyega och Patton Oswalt.

 

TEKNIKTHRILLER Har du hört den om det dystopiska framtida övervakningssamhället, där Storebror alltid ser dig?
Har du funderat över problematiken kring att folk i dag, genom bland annat sociala medier, frivilligt och gladeligen förser de stora internetjättarna med alldeles för mycket data om sig själva och de sina, på ett sätt som kan komma tillbaka och bita dem i häcken?

Ja, såklart att du har. Det har nämligen varenda kotte. Men teknikthrillern ”The Circle” – som är precis tillräckligt dum för att inbilla sig att den är smart – kommer dragande med detta gamla som om det vore något nytt.

 
Emma Watson spelar Mae Holland – en ambitiös småstadstjej som är i sjunde himlen när hon får jobb på det sektliknande it-företaget The Circle, där unga zombiefierade vuxna helt utan privatliv jobbar ihjäl sig med ett leende på läpparna. Där blir Mae snabbt det perfekta redskapet för grundarna Eamon Baileys (Tom Hanks) och Tom Stentons (Patton Oswalt) jakt på astronomiska summor pengar och totalt informations-världsherravälde.
Bland annat ska deras små kameror utplacerade över hela jorden leda till total global ”transparens”. Ingen ska kunna ha några hemligheter, och ingen ska kunna gömma sig från någon eller något.

 
Till slut – efter åtskilliga jättetydliga varningssignaler och en storytråd som är inspirerad av/snodd från Ron Howards gamla ”EDtv” – fattar äntligen Mae (som ärligt talat kopplar trögare än 90-talsmodemet från helvetet) att konstant övervakning av allt och alla kan innebära vissa problem för folks integritet och frihet. Men jösses, vilken tid det tar för polletten att trilla ner.
Som tittare ligger man cirka 100 minuter före henne.

 

”The Circle”, som är baserad på Dave Eggers roman från 2013, har sina lyckade stunder. Någonstans här och där glimrar det till, och det är fint att se Bill Paxton glänsa som Maes MS-sjuke pappa Vinnie Holland. En roll som skulle komma att bli hans sista.

 
Men en film som vill vara smart satir och paranoid thriller i ett får inte ägna sig åt så här tamt, klumpigt och bitvis faktiskt direkt barnsligt moraliserande, som om den vore en tonåring som fått en pekpinne i handen.
”The Circle” verkar utgå från att dess tittare är dumma i huvudet – och det är verkligen aldrig en bra inställning för en film att ha.

 

 

 

Se det här i stället:

Teknikparanoia görs betydligt bättre i Charlie Brookers tv-serie ”Black mirror”, som du hittar på Netflix.

 

Visste du att…

… Tom Hanks ligger på tredje plats på listan över skådisar vars filmer har dragit in mest pengar, efter Samuel L. Jackson och Harrison Ford?

 

Just nu…

… är Emma Watson även bioaktuell med huvudrollen som Belle i ”Skönheten och odjuret”.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB