Startsida / Inlägg

Charmigt, men för barnsligt och fånigt

av Stefan Hedmark
Modern slapstick. ”Vilse i Paris” är ambitiös, men når inte ända fram. Foto: Triart
Modern slapstick. ”Vilse i Paris” är ambitiös, men når inte ända fram. Foto: Triart

Rate

Vilse i Paris

Regi Fiona Gordon och Dominique Abel, med Fiona Gordon, Dominique Abel, Emmanuelle Riva.

KOMEDI Kanadensaren Fiona Gordon och belgaren Dominique Abel har i flera filmer försökt göra klassisk, vänlig slapstick relevant för en publik som må vara modern men kanske längtar efter något mer gammaldags.

Senast vi såg dem på bio i Sverige var i ”Den goda fén” 2011.

När de nu gör comeback är det i en sprallig, färggrann komedi som handlar om en kanadensisk bibliotekarie (Gordon) som lämnar sitt snöiga hem för att resa till Paris där hennes gamla faster Martha (Emmanuelle Riva) bor. Fast när hon kommer dit är Martha försvunnen. Fiona får hjälp i sökandet av en trevlig, hemlös prick (Abel) …

Jag vill så gärna älska det här. Det är glatt och charmigt. Det finns ambition bakom slapstickscenerna på ett sätt som sällan har synts sedan stumfilmens, eller åtminstone Jacques Tatis, dagar – det är inte tal om att bara tappa byxorna eller halka på ett bananskal. Emmanuelle Riva är också fin i en av sina sista roller som den förvirrade tanten ute på äventyr i ljusets stad.

Men ändå. Det blir lite för barnsligt, lite för fånigt, lite för stillastående ibland. Ungefär som att se ”Grevinnan och betjänten” igen. Man ler artigt.

Gilla Nöjesbladet FILM på Facebook – för full koll på filmnyheter

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB