Startsida / Inlägg

Mumien är ointressant

av Jens Peterson
09mummy

Sofia Boutella spelar egyptisk ondska som väcks till liv. Foto: UIP

Rate

The mummy

Regi Alex Kurtman, med Tom Cruise, Russell Crowe, Annabelle Wallis, Sofia Boutella, Courtney B Vance.
ACTION
Den här filmen har kostat mycket pengar och energi.
”The mummy” är totalt ointressant.
I inledningen föreläser Russell Crowes rollfigur om den egyptiska historien, och vi får se hur prinsessan Ahmanet för 5 000 år sedan tränas till ny makthavare. Men när pappa farao får en son är denne arvtagare. Ahmanet blir avundsjuk, väljer ondskan och gör en pakt med dödsguden. Hon mördar mamma, pappa, barn men stoppas just när hon ska föra över dödsguden i en människokropp.
Hon mumifieras levande.
Läkaren som Russell Crowe spelar heter Henry Jekyll, Jovisst, samma doktor Jekyll som experimenterat på sig själv och kan förvandlas till den onde Edward Hyde om han glömmer ta sina sprutor.
”The mummy” är filmbolaget Universals start på Dark Universe, ett optimistiskt försök att sammanföra filmfigurer från 1920- och 1930-talen i en ny serie. Funkar inte lika väl som det framgångsrika Marvel-världen andra filmbolag vill kopiera.
Att idag kalla figurer som ”Ringaren i Notre Dame” eller ”Fantomen på operan” för monster känns ålderdomligt och fel.
”The mummy” handlar om ondska.
I nutid startar det i krigets Irak där Tom Cruise spelar soldaten Nick Morton. Han extraknäcker genom att olovligt ta sig till fornlämningar för att stjäla antikviteter han kan sälja. Han råkar frilägga den sällsynta graven där Ahmanet hålls inspärrad, och på plats är påpassligt nog också forskaren Jenny Halsey (Annabelle Wallis) som kan förklara hela historien för oss och Nick.
De fraktar bort mumien i sin sarkofag, men ingenting går enligt planerna . Skorpionspindlar, svarta rovfåglar, råttor. Ahmanet visar snabbt sin styrka genom att kommunicera telepatiskt med Nick som ser syner han inte förstår.
Mumien Ahmanet planerar att fullfölja ritualen hon påbörjade för 5 000 år sedan. En människokropp väljs som ny hemvist åt dödsguden. Allt som krävs är en Viktig dolk och en Viktig röd ädelsten. Båda har gömts undan av korsriddare i England.
Mumien vet allt och kan allt och det är rätt trist att titta på. Här finns massvis med specialeffekter när mumien skaffar sig mer kraft genom att göra mun-mot-mun-metoden på alla hon möter (utom större roller). Offren blir rynkiga russin, levande döda som utför mumiens order. Hon blir mer lik sitt yngre jag (Sofia Boutella).
Här finns ingen skräck, ingen spänning, inga rysningar. Några ansträngda försök till humor i den lilla romantiska sidohistorien.
En konserverad filmgenre som inte kommer till liv.

 

Gilla Nöjesbladet FILM på Facebook – för de senaste uppdateringarna i ditt flöde

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB