Startsida / Inlägg

Blixtrande politisk thriller i Washington

av Jens Peterson
18sloane Rate

Miss Sloane

Regi John Madden, med Jessica Chastain, Mark Strong, Gugu Mbatha-Raw, John Lithgow, Michael Stuhlbarg, Sam Waterson.
THRILLER Elizabeth Sloane är ökänd som den mest effektiva lobbyisten i Washington. I inledningen förklarar hon iskallt sin taktik rakt in i kameran. Det gäller att alltid ha överraskningar på gång. Spara sina trumfkort.
Det gör filmen skickligt. Ramhandlingen är ett kongressförhör där Elizabeth Sloane ställs till svars för hur hon hjälpt den indonesiska regeringen stoppa en lag som skulle förbjuda export av palmolja. Har hon begått etiska fel?
Filmen går tillbaka i tiden när hon och hennes byrå värvas för att hjälpa den mäktiga vapenindustrin att få kvinnliga sympatisörer. Industrin vill stoppa ett lagförslag om kontroll för alla som köper vapen. Miss Sloane vill inte hjälpa vapenindustrin.
Hon går över till andra sidan, en liten ideell byrå där hon slår ner som en haj i ett litet hemmaakvarium. Det blir en elak strid, där båda sidor gör fula saker och letar efter allt som kan få senatorer att rösta för deras sak.
En spännande thriller som också ger en skrämmande inblick i den politiska maktkampen i USA. Filmen handlar också om Elizabeths Sloanes privatliv, vad hon gör de sekunder hon inte arbetar och hur hon försöker kunna få sömn på natten.
Jessica Chastain är fantastiskt bra i huvudrollen, och har skickliga motspelare. Regissören John Madden har bland annat ”Shakespeare in love” bakom sig.
Man kan också tycka att filmen ibland är för smart för sitt eget bästa. Tempot i replikerna är blixtrande, och mden som tittar kan känna sig lika stressad som miss Sloanes underlydande när de ska hänga med i hennes kulsprutesnabba instruktioner.
En raffinerad thriller som kräver koncentration.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB