Startsida / Inlägg

Totalt oförutsägbart – och nästan perfekt

av Jan-Olov Andersson
the-square

Rate
The square

Regi Ruben Östlund, med Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary, Annica Liljeblad.
DRAMAKOMEDI
Förväntningarna är förstås skyhöga sedan filmen vann Guldpalmen i Cannes. Nu är filmen också Sveriges Oscarsbidrag i kampen om bästa icke engelskspråkiga film.
Och ja, den lever upp till dem.
Många minnesvärda scener. Som den från en kulturfest/galamiddag där gästerna blir skrämda till livet av en performanceartist, spelad av Terry Notary, som plockar fram apan inom sig. En dråpligt rolig och samtidigt obehaglig scen, som direkt får en självklar plats i den svenska filmhistorien.
Helt klart står ”The square” ut från det mesta på biorepertoaren. Hela tiden totalt oförutsägbar. Claes Bang (från tv-serien ”Bron”) spelar Christian, chef för X-Royal Museum, ett modernt konstmuseum som i filmen har tagit över det kungliga slottets lokaler sedan monarkin har avskaffats. Nu väntar en utställning som heter ”The square” (rutan), om en plats för humana värderingar, en frizon där tillit och omsorg råder.
Men Christian har svårt att få livspusslet att gå ihop. Tvåbarnspappa varannan vecka. En sexuell relation med en utländsk journalist (Elisabeth Moss). En pr-kampanj för The square som orsakar skandal. När han förlorar sin telefon, ställs allt på sin spets…
Ruben Östlund har en förmåga att få in svart och skruvad humor som skaver ganska ordentligt i väldigt mycket av sina iakttagelser av dagens samhälle. Det skojas med den så kallade kulturmannen. Med hur självupptagna många är med sina telefoner och sociala medier. Med pr-folk och medier. Med kampen mellan könen. Även tiggarna på gatan, de som ingen vill låtsas om, spelar en icke oväsentlig roll.
Dominic West har minnesvärda, men för få, scener. Man hade gärna haft lite mer bakgrund till varför Elisabeth Moss rollfigur är som hon är. Och hur briljant Claes Bang än är, är det inte alltid så lätt att tycka om Christian, omväxlande självupptagen och förvirrad.
Anmärkningar i marginalen. För som helhet är ”The square” en mycket häftig filmupplevelse. Suveränt foto, ljud och musikval. Några scener som för alltid fastnar i huvudet. Elisabeth Moss’s minspel under och efter filmens sexscen är obetalbart. Hade Ruben Östlund bara fått till en riktigt stark slutscen, nu mynnar filmen liksom bara ut, hade det blivit allra högsta betyg.

 

SE OCKSÅ: ”Dunkirk”. Christopher Nolan är en regissör som likt Ruben Östlund har ett vitalt bildspråk.

VISSTE DU ATT… Terry Notary i apdräkt även har en av huvudrollerna i ”Apornas planet: Striden”?

JUST NU… kan man se Elisabeth Moss i ”The handmaid’s tale” på HBO Nordic. Och snart (25 september) i ”Top of the lake: China girl” i SVT.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB