Startsida / Inlägg

Kusturicas galenskaper ballar ur

av Jan-Olov Andersson
1-12

Rate
On the milky road

Regi Emir Kusturica, med honom själv, Monica Bellucci, Sloboda Micolovic, Miki Manojlovic.
DRAMA
Det bär mig emot, det nästan skär i hjärtat, att inte helhjärtat kunna omfamna en ny film av Emir Kusturica, regissören till mästerverk som ”Zigenarnas tid” och ”Underground”.
Särskilt som han höll på med denna film i åratal.
Alltihop utspelas i en liten by, i skuggan av kriget i före detta Jugoslavien. Kusturica själv spelar serbiska mjölkbudet Kosta som uppvaktas av före detta gymnasten Milena (Sloboda Mićalovic). När hennes bror, en militär (Miki Manojlovic), återvänder från kriget för att gifta sig i ett arrangerat äktenskap med någon som kallas Bruden (Monica Bellucci), ser det ut att stunda till dubbelbröllop. Det är bara det att Kosta och Bruden då blir förälskade i varandra. Och att Brudens före detta, en general, dundrar in i byn med helikoptrar och en hel armé i släptåg…
Mna kan se filmens första 3/5 som en slags Kusturicas Greatest Hits med burleska rollfigurer, kacklande gäss, exploderande får, pumpande musik och massor av andra härligt typiska Kusturica-galenskaper. Det räddar delvis filmen. Sedan ballar den ur totalt, med diverse magisk realism.
Sämst är Kusturicas självgodhet, han passar inte alls i rollen som mannen alla kvinnor ska dyrka.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB