Startsida / Inlägg

”Lady M” – en grym och skruvad kostymthriller

av Karolina Fjellborg
lady_macbeth_still_1

 

 

Rate

Lady M

 

KOSTYMTHRILLER

 

Av William Oldroyd, med bl a Florence Pugh, Cosmo Jarvis, Naomi Ackie och Christopher Fairbank.

 
Katherine (Florence Pugh) säljs som ett djur till den betydligt äldre Alexander Lester (Paul Hilton), som håller henne instängd på sitt gods på den brittiska landsbygden, där hon förväntas ge en arvinge åt honom. Trots att han helst vill slippa ligga med henne. Men när Alexander och hans elaka pappa (Christopher Fairbank) båda en dag måste lämna ägorna samtidigt, tar Katherine sin chans att se sig omkring.

 
Hennes blick landar på stalldrängen Sebastian (Cosmo Jarvis), och de två inleder en passionerad affär. Och Katherine är beredd att gå över lik – bokstavligt talat – för att stoppa de som försöker hålla isär dem.

 
William Oldroyds spartanska, skruvade och grymma kostymnoir (som heter ”Lady Macbeth” i original men inte direkt är en Shakespeare-tolkning, utan en film baserad på en rysk bok som hämtade inspiration från den berömda pjäsen) är en imponerande debutfilm.
En anakronistisk viktoriansk tragedi, som förser 1800-talskaraktärer med mer moderna attityder och gjuter nytt blod i en genre vi trodde att vi kunde.

 
”Lady M” är tjusig som ett kostymdrama och brutal som en modern psykologisk thriller, med ett enastående, furiöst intensivt genombrott av unga supertalangen Florence Pugh.
Hon kommer att bli stor.

 

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Bea Blom
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB