Startsida / Inlägg

Första trailern för filmen om Tonya Harding

av Stefan Hedmark
tonya harding
Tonya Harding under OS i Lillehammer 1994. Foto: AP

Den här bilden från OS i Lillehammer 1994 är oförglömlig. Den amerikanska konståkningsstjärnan Tonya Harding avbryter sin insats och klagar gråtande på snörningen inför domarna. Det blev en symbolbild för striden mellan Harding och rivalen Nancy Kerrigan, som slutade med att Hardings ex-make attackerade och misshandlade Kerrigan. Hon tillfrisknade och vann silver medan Harding åtalades för sin del i attacken och uteslöts ur konståkningsförbundet. En minnesvärd skandal.

Lite mer hardcore än rivaliteten mellan Björn Borg och John McEnroe. Nu har det blivit film av händelsen och en första trailer har släppts:

”I, Tonya” ger Margot Robbie en riktigt saftig roll. Trailern visar inte så mycket, men Robbie får visa upp sin Oregon-dialekt medan hon kaxigt pratar om att ”det finns ingen sanning”. Vi ser henne förtrolla publiken på isen och vi får även en skymt av Allison Janney som Tonya Hardings mamma, en brutal kvinna som misshandlade sin dotter mentalt och fysiskt.

Filmen hyllades när den visades på filmfestivalen i Toronto, men det fanns avvikare, de som tyckte att det var ett billigt nidporträtt av en person som redan befinner sig så lågt nere i hierarkin som det går att komma. Jag kan inte låta bli att se fram emot det här ändå.

I rollistan ser vi även äss som Bobby Cannavale och Sebastian Stan (känd från ”Captain America”-filmerna). Caitlin Carver spelar Kerrigan.

tonyah

Filmen har amerikansk biopremiär den 8 december, men det är oklart när den kommer till Sverige.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB