Startsida / Inlägg

Inget kan döda Lucky

av Stefan Hedmark
Rate

Lucky

Regi John Carroll Lynch, med Harry Dean Stanton, Ron Livingston, David Lynch, Beth Grant.

DRAMA. Veteranskådespelaren Harry Dean Stanton dog förra månaden, 91 år gammal. Han fick aldrig tillfälle att se sin sista film, ”Lucky”, en av de få där han hade huvudrollen… men det är inte så säkert att han brydde sig. Stanton var en okomplicerad figur och det är precis vad han spelar här, en 90-åring som bor i en liten ökenhåla och fyller dagarna med fasta rutiner.

Han har morgongympan och sina tv-program, samt besök till ett fik på dagarna och en bar på kvällarna, där han håller låda tillsammans med andra gamla original. Lucky röker och dricker men inget tycks döda honom.

John Carroll Lynch, en annan bekant birollsveteran, begår sparsmakad (men visuellt snygg) regidebut och tar lämpligt nog tid på sig att låta oss lära känna Lucky. Så småningom ramlar filmen in på teman som åldrande och hur man bäst lever sitt liv, allt hanterat med värme och humor – men inget sentimentalt tjafs.

lucky
David Lynch, Harry Dean Stanton och en bloody mary.

Enkelt och underhållande. Inte minst för en färgstark birollslista, med David Lynch som ängslig ägare av en sköldpadda. Stanton får även en fin scen med en gammal motspelare från ”Alien” (1979), Tom Skerritt.

Filmen har svensk biopremiär i morgon.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB