Startsida / Inlägg

Winnerbäck – den ofrivilliga stjärnan

av Jens Peterson
06lasseW

Lars Winnerbäck läser text i mikrofon i dokumentärfilmen.

Rate

Winnerbäck – ett slags liv

Regi Øystein Karlsen, med Lars Winnerbäck, Per Gessle, Melissa Horn, Rolf Lassgård.
DOKUMENTÄR
Stackars Lasse, Lasse liten. Han är Sveriges ofrivillige rockstjärna, en älskad låtskrivare som fyller arenor men kan brottas med scenskräck. Hans sångtexter fångar i poetiska formuleringar ett vardagsdeppigt grått Sverige med ord som tandläkarväder. Han ger duggregn ett ansikte.
Winnerbäck säger att han har svårare att uttrycka sig i tal. Han säger det ofta och på olika vis i dokumentären som följer honom på turné. Han högläser fint texter som ”Söndermarken” i studio, och diskuterar kändisskap och låtskrivande med Per Gessle och Melissa Horn. Pratar texttolkning med Rolf Lassgård.
Han vandrar i uppväxtens LInköping, bland radhusen och skolan han hatade. I återblickar spelas han ordlöst som 6- och 13-åring av rödhåriga skådespelare. Filmen har också video och foton från hans år i punkbandet Snoddas.
Hustrun Agnes Kittelsen har filmat honom i ett par privata samtalsförsök. Då säger han inte mer. ”Ett slags liv” ger samma bild av Lars Winnerbäck som Magnus Gerttens ”Solen i ögonen” 2008. En motvillig stjärna som får tusentals att sjunga med i det vackert vardagliga vemodet i ”Granit och morän” och ”En tätort på en slätt”.
Men han blev gladare sedan han tog körkort, började jogga och gifte sig. Ibland skrattar även Lars Winnerbäck.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB