Startsida / Inlägg

Filmfestivaltips: Apintressanta dokumentären ”Tarzan’s testicles”

av Sylvia Balac

Genom att inseminera aphonor med mänsklig sperma ville biologen Ilya Ivanovich Ivanov skapa sovjetiska supervarelser. Denna dröm låg till grund för forskningsinstitutet i Abchazien som spelar huvudrollen i dokumentären ”Tarzan’s testicles” som nu visas på Stockholms filmfestival.

Institutet instiftades 1927 och – ”spoilervarning” – Ivanov lyckades aldrig korsa apa och människa. Däremot har tusentals apor gett sina liv till institutet sedan dess. Scenerna med ledsna apor i burar är magstarka, men för de som klarar det är ”Tarzan’s testicles” en fascinerande film om (den ofta grymma) relationen mellan människa och djur, Sovjets kollaps, vetenskap kontra religion och Abchaziens väg från kosmopolitiskt samhälle till isolerad, nedgången region märkt av krig. Berättat utan att skriva på näsan av regissören Alexandru Solomon.

”Tarzan’s testicles” visas på Stockholms filmfestival 11, 12, 14 och 16 november.

tarzans

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB