Startsida / Inlägg

Recension: ”All inclusive” – smårolig men finesslös semesterkomedi

av Karolina Fjellborg
Foto: Nordisk Film.
Foto: Nordisk Film.

 

Rate

All inclusive
Av Karin Fahlén, med bl a Suzanne Reuter, Liv Mjönes, Jennie Silfverhjelm, Jonas Karlsson och Goran Bogdan.
KOMEDI

En nydumpad, deprimerad 60-årig kvinna och hennes två vuxna, bråkande döttrar åker på charterresa tillsammans. Vad kan gå fel?
Rätt mycket, visar det sig. Och tyvärr inte bara för rollfigurerna, utan även för själva filmen, som är ännu en stackare till svensk komedi.
Suzanne Reuter spelar Inger, som alltså precis har blivit lämnad av sin man och är fullständigt under isen. 60-årsresan till Kroatien är dock redan bokad, så hennes två extremt olika döttrar – den röriga, oansvariga Tove (Liv Mjönes) och den jättepräktiga typ A-mamman Malin (Jennie Silfverhjelm) – följer med henne dit ändå.

Tove och Malin grälar om det mesta, och konkurrerar om rollen som bästa mammatröstare. Och riktigt rotigt blir det när Tove bestämmer sig för att engagera bartendern Antonio (Goran Bogdan) – som hon själv känner på ett väldigt privat plan – som gigolo, för att muntra upp Inger och visa henne att det finns fler fiskar i havet, även för en kvinna i hennes ålder.

Efter en rätt eländig inledning blir ”All inclusive” – som är baserad på en dansk film med samma namn – då och då roligare än vad den egentligen förtjänar att vara, tack vare en handfull bitande repliker och bra huvudrollsinnehavare. Reuter är alltid ett fullblodsproffs och så även här, även om hon tyvärr gör en för henne ovanligt mesig figur, som aldrig låter henne plocka fram minsta lilla av den skarphet hon är så bra på. Liv Mjönes gör det bästa av sin ganska hopplösa roll – en irriterande karikatyr av den lössläppta, lite överåriga och inte helt stilsäkert klädda singeln. Och framför allt är Jennie Silfverhjelm överraskande rolig, när hennes överspända och pressade projektledartyp väl börjar släppa på hämningarna.

Men hur mycket de än försöker kan de inte vinna mot ett manus som förlitar sig så här mycket på klyschor. Både karaktärer (Jacob Erickssons och Shebly Niavaranis snorkiga gaypar måste vara influgna i en tidsmaskin från förra seklet) och situationer är finesslösa, och det finns en tondövhet som stör.
Jonas Karlssons sorgsna änkling, som är med på resan med sin lillgamla son, hör till exempel hemma i en helt annan film.

”All inclusive” roar hyfsat för stunden, men är för banal för att lyckas sälja in sitt avsedda budskap om nya livskapitel och försoning, och för tunn för att bli ihågkommen när popcornen är slut.
Alla inblandad talang hade förtjänat bättre.

 

Se det här i stället:
Den som vill se en film om en mogen, dumpad kvinna och hennes vuxna döttrar, investerar nog slantarna bättre i franska ”50 vårar”.

Visste du att…
… den kroatiske skådisen Goran Bogdan gjorde en av de större rollerna i senaste säsongen av ”Fargo”?

Just nu…
… är man sugen på att få se Suzanne Reuter och ett par andra ”Lorry”-veteraner i Peter Dalles ”Lyrro – ut&invandrarna”, som kommer 2018.

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ronja de Boer
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB