Startsida / Inlägg

Wonder woman och humor lyfter superhjältefilmen

av Jens Peterson
HAR_DM_FIRST LOOK RND F04
Flash är rolig, Batman grubblar och Diana Prince är häftigast superhjälte. Foto: Fox/Warner
Rate

Justice league

Regi Zack Snyder, med Ben Affleck, Gal Gadot, Jason Momoa, Ezra Miller, Ray Fisher, Jeremy Irons, Henry Cavill, Amy Adams, Ciarán Hinds.
ACTION
Stålmannen är död efter slutstriden i ”Batman v Superman: Dawn of justice”. I de första bilderna ser vi den nu försvunne superhjälten i en tidigare intervju möta skolbarn för en podd. Batman (Ben Affleck) har skuldkänslor, deppar och grubblar och världen hotas av nya skurkar som ser sin chans när Stålmannen är borta.
Det regnar och över de håglösa bilderna spelas Leonard Cohens cyniska betraktelse över världens elände, ”Everybody knows” i Sigrids dystra version.
Medan bioaktuella ”Thor: Ragnarök” skapar hög puls genom Led Zeppelins ”Immigrant song”. Ett problem med DC-filmerna, det här är den tredje Zack Snyder gör efter ”Man of steel” och ”Dawn of justice”, är att de varit så tungsinta. Långt från den serietidningsvärld som födde historierna.
Men det är bättre nu.
Delvis tack vare Diana/Wonder woman. Hon dök upp i finalen senast för att slåss sida vid sida med Batman och Stålmannen, och har ett eget långfilmsäventyr bakom sig. Här är Gal Gadot ännu bättre, har mycket att göra och är en intressantare personlighet i nutid jämfört med första världskrigets Europa.
The Flash (Ezra Miller), som var med i ”Suicide squad”, är filmens komiker. Det finns försök till humor och lite mänsklighet via Bruce Waynes lojale Alfred (Jeremy Irons) och reportern Lois Lane (Amy Adams) som sörjer sin älskade Stålman/Clark Kent.
Först ska Batman rekrytera superhjältar till sin Justice league. Vi får möta kandidaterna, samtidigt som en ondska dyker upp på olika platser. Det är superskurken Steppenwolf som förvisso är born to be wild men varit borta i tusentals år. Då besegrades han av de förenade folken på jorden, inklusive amasoner och de som bor under haven i Atlantis. Steppenwolf söker gömda magiska lådor som innehåller Kraften.
Tre lådor att leta upp, som i en gammal folksaga.
Diana ställer upp i Batmans liga och det gör även Aquaman från sjunkna Atlantis och Cyborg (Ray Fisher) som gradvis upptäcker sin styrka. De förenas för att försvara vår planet och börjar fundera. Kanske kan de också använda Kraften i lådorna till något gott?
Massvis med specialeffekter och bullrande action. Superhjältar som kan allt möjligt och flyger omkring bland ändlösa explosioner. Det här gänget får stryk av Avengers, men de är på väg åt rätt håll.
Diana och lite humor räddar filmen.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB