Startsida / Inlägg

Stark ny version av ”Okänd soldat”

av Jens Peterson
06okand Rate

Okänd soldat

Regi Aku Lohimies, med Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen.
DRAMA
Väinö Linnas roman och de två filmer som tidigare gjorts gav starkt avtryck. Realistiska skildringar av hur soldater offras och slaktas i blodiga slag under vidriga omständigheter.
Filmen från 1985 såg vi då som en av de starkaste krigsfilmerna, och i grunden är det fortfarande samma berörande porträtt av en pluton och människotyperna där. Det unga befälet med fästmö, den äldre bonden som har familj och sköter lantbruket när han får permission.
Det är han som är den luttrade soldaten med erfarenhet från Vinterkriget. Som är den mest effektiva soldaten, men vägrar följa officerarnas regler och excercis. Kvinnorna hemma syns i några scener.
”Okänd soldat” utspelas under fortsättningskriget som startade 1941. Finland slåss på Tysklands sida när Hitlers trupper anfaller Ryssland, och på kartor i filmen visas hur armeerna rör sig. Den internationella versionen av filmen är 45 minuter kortare än den som gjorde succé på bio i Finland.
På de drygt 30 år som gåttt sedan förra ”Okänd soldat” har vi sett filmer som ”Rädda menige Ryan”, ”Letters from Iwo Jima” och ”Hacksaw ridge” som med ännu större resurser och skicklighet drar in biopubliken i stridens skräck. ”Okänd soldat” är väl berättad och stark, men inte lika originell idag.

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB