Startsida / Inlägg

Vacker film som inte griper

av Jens Peterson
WonderStruck
Wonderstruck utspelas 1977 och 1927, den delen är svartvit. Foto: Scanbox
Rate

Wonderstruck

Regi Todd Haynes, med Julianne Moore, Millicent Simmonds, Oakes Fegley, Michelle Williams, Cory Michael Smith.
DRAMA
Todd Haynes växlar mellan två historier där vi bit för bit förstår kopplingarna. Den ena utspelas 1977, när en 12-årig pojke flyr en småstad i Minnesota sedan modern dött och han mist hörseln. Han tar sig till New York för att söka sin far, med ledtrådar i en bok.
I den andra är det 1927, svartvitt, en flicka reser över floden från New Jersey in till New York för att söka upp stumfilmsstjärnan Lillian Mayhew (Julianne Moore). De avsnitten är gjorda som en stumfilm. Flickan kan inte höra och Haynes berättar skickligt med hjälp av Ed Lachmans foto och Carter Burwells musik. Teckenspråk och minnesvärda bilder gör det till en visuell upplevelse.
En deckare för yngre läsare, efter Brian Selznicks roman. Det är vackert och bitvis intressant gåtfullt. ”Wonderstruck” har också långsamma stunder. Filmen tar en omväg till ett museum där det blir ett segt besök.
Todd Haynes har tidigare gjort mästerverk som ”Far from heaven”, ”I´m not there” och ”Carol”. Det här är vackert, men berör inte. Två barn som flyr hemifrån under olika årtionden, två öden som borde kännas mer.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB