Startsida / Inlägg

Starkt instängt drama i Damaskus

av Jens Peterson
16insyriated Rate

Insyriated

Regi Philippe van Leeuw, med Hiam Abbass, Diamond Abou Abboud, Juliette Navis, Mohsen Abbas.
DRAMA
Kriget pågår i Syrien. Filmen följer människor som stängt in sig i en lägenhet i Damaskus. Här finns fruktansvärt obehagliga scener med brutala övergrepp. I bakgrunden hörs ibland explosioner, skottlossning, helikoptrar. I öppningsscenen flyr några köande människor från en krypskytt.
Oum Yazan (Hiam Abbass) heter kvinnan som håller ihop allt i hemmet. Hon har tre barn, i lägenheten finns också hennes äldre svärfar, ena dotterns pojkvän och några grannar vars hem förstörts. Och Oums hushållerska, som i inledningen ser en person skjutas ner ute på gården. Oum säger till henne att inte berätta för de andra.
Vardagsliv och stillhet mellan explosionerna. Brist på vatten. Bråk om kö på toaletten. Rutiner kring lunch och middag. Men kriget är återkommande huvudperson. De stilla stunderna är kortvariga.
Det är skickligt filmberättande och spännande, med en molande obehagskänsla genom filmens 85 minuter. Kameran stannar i våningen, klaustrofobin växer. Här finns en attack som lämnar många i bedövat chocktillstånd.
Oums svärfar tittar ut genom persiennerna på förödelsen och tänder en cigarett. Så börjar filmen och så slutar den. Kriget fortsätter.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB