Startsida / Inlägg

V-ödlorna gör comeback på bio

av Stefan Hedmark
Jane Badler som den genomonda Diana i "V".
Jane Badler som den genomonda Diana i ”V”.

En av 1980-talets mest klassiska tv-succéer, sci-fi-skräckisen ”V”, blir biofilm. Eller rättare sagt, tre filmer. Det meddelar seriens skapare Kenneth Johnson, som själv kommer att skriva och regissera filmerna i samarbete med filmbolaget Desilu.

– Vi är överlyckliga att tillsammans med Desilu föra den tidlösa – och relevanta – berättelsen om motstånd mot tyranni in i 2000-talet. ”V” blir först ut i en filmtrilogi som ska berätta eposet fullt ut på ett sätt som jag alltid föreställt mig, säger Johnson i ett pressmeddelande, enligt Deadline.

”V” handlar om en invasion från yttre rymden. När de första rymdskeppen dyker upp ser rymdvarelserna ut som människor och säger att de har fredliga syften. Men snart står det klart att de ljuger och att deras samarbete med mänskligheten i själva verket går ut på att plundra jorden och förslava människor. Bakom masken döljer sig skräckinjagande ödlor.

Morena Baccarin som den "nya" Diana, Anna i "V" från 2009.
Morena Baccarin som den ”nya” Diana, Anna, i ”V” från 2009.

Serien bestod ursprungligen av två miniserier och en kortlivad tv-serie. 2009 fick ”V” en reboot i form av en ny serie som gick i två säsonger i USA.

Låter det lovande? Själv håller jag mig skeptisk. Dels till att projektet blir av (inte minst vad gäller hela tre filmer), dels till att det fortfarande är Kenneth Johnson som ska tröska igenom det material han redan har gjort förr. Kanske behövs det nytt (grönt) blod?

Den nuvarande trenden att göra om tv-serier börjar bli desperat. Kanske är det bättre att låta liken vila ibland. Jag tycker vi nöjer oss med att se om den scen som fick folk att tappa hakan 1983 – där Diana (Jane Badler) avslöjar sitt rätta jag för motståndskämpen Mike Donovan (Marc Singer).

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB