Startsida / Inlägg

Oscarsfavoriten är en imponerande stilövning – men den berör inte

av Jan-Olov Andersson
MV5BZjFjNWQ0MjMtOGNhYi00Njg5LTk5NjMtOWM5ZTAwZTg1OTE1XkEyXkFqcGdeQXVyNDg2MjUxNjM@._V1_UY100_CR39,0,100,100_AL_

Rate
The shape of water

 

Regi Guillermo del Toro, med Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones, Michael Stuhlberg, Osctavia Spencer.
sci fi-drama

 
Till skillnad från sina två mexikanska generationskamrater – Alejandro González Iñárritu och Alfonso Cuarón – trivs uppenbarligen Guillermo del Toro bäst när han får göra genrefilm. Skräck, serietidningsaction eller fantasy.
Han skulle ju även ha regisserat Hobbit-filmerna, men hoppade av efter ett par års förberedelser, på grund av filmbolagets (då) ekonomiska problem. Producenten Peter Jackson tog över jobbet.
Har stundtals funderat över vilka kanonfilmer del Toro – så uppenbart hantverksskicklig, så uppenbart fantasifull – skulle kunna göra om han fick en vettig historia att berätta. Något samtida. Något med igenkänningsfaktor.
Men det är i denna fantasyvärld han vill verka.
”The shape of water” utspelas i det kalla krigets 1960-tal. I ett topphemligt laboratorium i Baltimore har amerikanska försvarsmakten gömt undan en monsterliknande vattenvarelse, från Amazonas djungler, som även ryssarna vill åt. Den stumma kvinna (Sally Hawkins, bilden ovan) som städar lokalerna blir förtjust och bestämmer sig för att rädda blötdjuret till friheten…
Man kan, om man är på det humöret, avfärda alltihop som en bara en modern variant av kultklassikern ”Skräcken i Svarta lagunen” (1954). Inte bara för att blötdjuret (Doug Jones under förklädnaden) liknar monstret i den filmen. del Toro har sagt att han inspirerats av just den filmen, som han såg som sexåring.
Men det är att göra det för enkelt för sig.
del Toro har ju ett unikt sinne för fantasi och när det gäller scenografi, foto, musik, effekter och allt sådant har regissören lockat fram det allra bästa hos alla inblandade. Det är en väldigt snygg sci fi-saga.
Och i denna vuxensaga gör allihop framför kameran – Hawkins städerska, Octavia Spencers arbetskamrat till henne, Richard Jenkins granne, Michael Shannons labchef, med flera – så att man ibland nästan vill tro på den bisarra historien. Men bara nästan.
Till sist blir det en galet bisarr stilövning. En filmsaga mer att bli imponerad än berörd av. Inte mer än så.
Sally Hawkins är verkligen väl värd sin Oscarsnominering, men hur sjutton filmen har kunnat få 13 nomineringar, inklusive bästa film, är en gåta.

 

SE HELLRE: ”Three billboards outside Ebbing, Missouri”. Har sju Oscarsnomineringar och förtjänar allihop.

VISSTE DU ATT… filmens danska fotograf Dan Laustsen har plåtat tre långfilmer med Lisa Ohlin och ”Lejonkvinnan” med Rolf Lassgård här i Sverige?

JUST NU… förbereder Guillermo del Toro bland annat en nyinspelning av ”Mardrömsgränden”, en skandalomsusad film noir från 1947.

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB